Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Göteborgs folkbibliotek stoppar tillfälligt all utlåning av e-böcker och e-ljudböcker från och med måndag 11/3, både via appen Biblio och i E-gotlib.
Vi har en ny mobilapp för ljudböcker, Biblio! Mer info här.

Vanliga frågor och svar

E-böcker

Vad är en e-bok?

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten direkt på din dator, surfplatta, mobiltelefon eller på en särskild läsplatta.

Tillbaka

Hur lånar jag en e-bok?

1. Först och främst behöver du ett lånekortsnummer från biblioteket, och en PIN-kod. Om du inte har PIN-kod, kontakta ditt bibliotek.

2. Logga in med ditt lånekortsnummer genom att klicka på "Logga in" uppe till höger och därefter fylla i ditt lånekortsnummer och PIN-kod.

3. Sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen eller via kategorilistningen under rubriken "E-böcker".

4. Klicka på "Låna". Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.

5. Klicka på "Läs" för att öppna boken direkt i din webbläsare, eller på "Ladda ner" för att ladda ner boken direkt till den apparat du använder. För att kunna ladda ner boken måste du först installera och auktorisera en programvara som kan läsa e-böcker. Vi rekommenderar:
- PC/Mac: Adobe Digital Editions
- iPad/iPhone: Bluefire Reader
- Android: Aldiko

Se mer instruktioner om respektive plattform under deras rubriker på "Så funkar det".

Vi rekommenderar starkt att du auktoriserar ditt läsprogram med ett Adobe-ID innan du laddar ner boken.
Se instruktioner för detta under respektive rubrik.

Tillbaka

Hur kommer jag åt de böcker jag lånat?

Du kan alltid se vilka böcker du lånat, hur lång lånetid du har kvar, och hämta dem på nytt via "Mina sidor". Du kan antingen ladda ner dem till valfri enhet, eller läsa boken direkt i din webbläsare.

Tillbaka

Hur lång är lånetiden för e-boken?

Lånetiden är exakt 28 dagar från tillfället då du lånar boken.

Tillbaka

Jag är inloggad, men det står ändå att boken inte är tillgänglig

Detta kan bero på flera saker:

· Du kan ha lånat maximalt antal böcker för den här perioden; kontrollera gärna under "Mina lån" hur många böcker du har innestående.

· Biblioteket har tillfälligt nått spärren för hur många böcker de vill låna ut.

· Just den här boken är för tillfället inte tillgänglig för utlån. För vissa böcker kan du ställa dig i kö och får då information om när den blir tillgänglig.

Tillbaka

Varför får jag bara låna ett visst antal böcker?

Det är biblioteket själva som sätter begränsningen för hur många böcker man får låna per vecka. De gör det eftersom de har en budget som ska räcka till så många låntagare som möjligt.

Tillbaka

Vad är "Läslistan"?

Läslistan är ett sätt för dig att komma ihåg böcker du vill läsa framöver men kanske inte vill låna just nu. För att lägga till böcker här, gå in på en boksida och klicka på "Spara i min Läslista" under "Låna".

Du kan se böckerna i din läslista under "Mina sidor". Böcker som ligger i din läslista ligger kvar där tills du själv tar bort dem. För att låna en bok i din läslista, gå till boksidan och klicka på "Låna" som vanligt.

Tillbaka

Vilka böcker finns?

Sortimentet för digitala böcker innehåller både skön- och facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker från de flesta svenska förlag. I dagsläget erbjuder vi huvudsakligen svenskspråkig litteratur.

Precis som med pappersböcker är det upp till förlagen vilka böcker som släpps i digitalt format och när de släpps. De allra flesta nya svenska böcker släpps idag som e-böcker, och ett flertal projekt pågår för att digitalisera äldre titlar. Det är sedan upp till biblioteket vilka böcker just de vill ta in i sitt sortiment.

Tillbaka

Vad innebär de olika formaten?

E-böcker distribueras i olika format.

EPUB

EPUB är standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor eller telefoner.

Notera att böcker du lånar på bibliotek är krypterade, och om du vill ladda ner dem måste de läsas med en programvara som klarar detta.

Många böcker i EPUB finns också tillgängliga för läsning direkt i din webbläsare, och kräver då ingen speciell programvara.

Rekommenderade programvaror:

PC/Mac: Adobe Digital Editions

iPad/iPhone: Bluefire Reader

Android: Aldiko

Läs mer om EPUB här.

PDF

PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra det svårläst på mindre skärmar.

Notera att böcker du lånar på bibliotek är krypterade och därmed måste läsas med en programvara som klarar detta.

Rekommenderade programvaror:

PC/Mac: Adobe Digital Editions

iPad/iPhone: Bluefire Reader

Android: Aldiko

Läs mer om PDF här.

Tillbaka

Hur stor är en e-bok?

En vanlig roman är i regel mellan 250 kB och 1 MB stor beroende på hur lång den är. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större. Generellt sett blir också böcker i formatet PDF större än de i andra format.

Tillbaka

Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?

Du behöver inte lämna tillbaka e-boken, utan den upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut. Boken kan heller inte återlämnas innan dess, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar. Filen ligger dock kvar i ditt läsprogram tills du raderar den själv; se respektive avdelning för instruktioner hur du raderar den.

PC/Mac

iPad/iPhone

Android

Tillbaka

Kan jag låna om en e-bok?

Ja, du kan låna om en e-bok efter att lånetiden om 28 dagar har gått ut. Låna helt enkelt samma bok en gång till. Det kommer dock att räknas som ett nytt lån, så bokmärken etc sparas i regel inte.

Tillbaka

Kan jag skriva ut min e-bok på skrivaren?

Nej. De flesta e-böckerna går inte att skriva ut. E-böckerna är tänkta för läsning på skärm. För de e-böcker som är utskriftsbara anges det i den beskrivande texten till varje bok.

Tillbaka

Kan jag läsa upp en e-bok med skärmläsare?

Det är lite olika. Eftersom bibliotekets e-böcker är kopieringsskyddade och de flesta skärmläsare fungerar genom att kopiera texten är svaret generellt nej; dock finns det undantag – se gärna mer information på Adobes sida.

Tillbaka

Ljudböcker

Vad är en strömmande ljudbok?

En strömmande ljudbok är en ljudbok som spelas upp via internet. Du måste vara ansluten till internet när du lyssnar på boken. I Axiell Medias app Biblio går dock det bra att ladda ner ljudböcker till appen under utlåningstiden, och lyssna även offline.

Det finns olika ljudboksspelare, beroende på vilken slags apparat du lyssnar på:

  • För lyssning på datorer används en spelare i Flashformat, som öppnas i ett nytt fönster när du klickar på ”Lyssna”. Läs mer här.
  • För lyssning på både iPad/iPhone och Android behöver du först installera Axiell Medias ljudboksapp Biblio, som du hittar i App Store och Google Play. Läs mer här.

Tillbaka

Hur lånar jag en strömmande ljudbok?

1. Först och främst behöver du ett lånekortsnummer från biblioteket, och en PIN-kod. Om du inte har PIN-kod, kontakta ditt bibliotek.

2. Logga in med ditt lånekortsnummer genom att klicka på "Logga in" uppe till höger och därefter fylla i ditt lånekortsnummer och PIN-kod.

3. Sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen eller via kategorilistningen under rubriken "Ljudböcker".

4. Klicka på "Låna". Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.

5. Klicka på "Lyssna" för att öppna boken. För mer information om hur detta fungerar på specifika apparater, se under respektive rubrik (PC/Mac, iPad/iPhone, Android) på "Så funkar det".
För mer instruktioner hur du gör detta på specifika apparater, se under respektive rubrik på "Så funkar det".

Tillbaka

Hur kommer jag åt de böcker jag lånat?

De strömmande ljudböcker som du har lånat hittar du under "Mina lån". När du loggar in med ditt lånekortsnummer visas alla strömmande ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna. Klicka på länken "Lyssna" för den bok du vill lyssna på, så fortsätter den spelas från det ställe du slutade lyssna sist.

Tillbaka

Varför måste jag vara uppkopplad mot internet när jag lyssnar på en strömmande ljudbok?

Du måste vara uppkopplad mot internet när du lyssnar på en strömmande ljudbok därför att filerna spelas upp som ett strömmande medium direkt över nätet. Ljudboksfilerna kan inte laddas ned. Om du lyssnar via appen Biblio kan du dock välja att ladda ner böckerna. De är då tillgängliga offline i appen under låneperioden.

Tillbaka

Hur lång är lånetiden på strömmande ljudböcker?

Lånetiden för en strömmande ljudbok är 28 dagar. Du behöver aldrig lämna tillbaka böckerna, utan länken upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut.

Tillbaka

Kan jag låna om en strömmande ljudbok?

Ja, du kan låna om en ljudbok efter att lånetiden om 28 dagar har gått ut. Låna helt enkelt samma bok en gång till. Det kommer dock att räknas som ett nytt lån, så bokmärken etc sparas i regel inte.

Tillbaka

Vilket spelarprogram används för strömmande ljudböcker?

Se information om detta under respektive avsnitt: PC/Mac, iPad/iPhone, Android

Tillbaka

Jag kan inte spela upp ljudboken, vad ska jag göra?

Om du har problem att lyssna på ljudboken på din dator, se information här. Om du har problem på din surfplatta/telefon, kontakta support.

Tillbaka

Använder strömmande ljudböcker cookies?

Nej, strömmande ljudböcker använder inte cookies.

Tillbaka

Kan jag lyssna på strömmande ljudböcker på min mobil/surfplatta?

Ja! Se information om detta under respektive avsnitt: iPad/iPhone, Android

Tillbaka